Zaregistrujte se a získejte kredit 50,- Kč na váš první nákup.

Malování podle čísel pro seniory: Zábava a mozek na plné obrátky

Malování podle čísel je báječnou aktivitou pro seniory. Jde o zábavnou činnost, která přitom pomáhá udržet mozek v kondici. Díky malování lze rozvíjet kreativitu, podpořit kognitivní paměť a motorickou koordinaci.

Image1

proces není složitý

Image1

podpora mozkových funkcí

Image1

působí antistresově

Skvělá aktivita s řadou výhod

Malování podle čísel je jednou z možností, jak si vytvořit vlastní jedinečný obraz. Celý proces není příliš složitý – plátno s předtištěnými čísly vás totiž povede krok po kroku až k okouzlujícímu výsledku. Nejenže získáte krásný doplněk, ale hlavně má malování řadu benefitů.

Stačí si připravit plátno a barvy, vzít štětec a nechat se vést. Vymalováváním jednotlivých políček pod rukama postupně vzniká krásné dílo. Kreativní proces přináší radost, může pozitivně ovlivnit sebevědomí i náladu. Jde přitom o jednoduchou aktivitu, které se lze věnovat v jakémkoli věku.

Malování podle čísel je navíc skvělou příležitostí, jak strávit čas se svými blízkými, ať už jde o rodinu či přátele. Na jednom obraze můžete pracovat společně, nebo každý tvořit sám a vzájemně se motivovat. Jistě si to však zvládnete užít i o samotě.

Udržujte mozek v kondici

Jedním z těch největších benefitů, které malování nabízí, je podpora mozkových funkcí. Proces sice není složitý, ale kreativní činnost vyžaduje zapojení paměti. Vymalovávání jednotlivých políček zlepšuje funkce kognitivní paměti. Je vyžadována určitá dávka trpělivosti a pečlivosti, jelikož je třeba zaměřit se na detail. Díky tomu malování také zlepšuje motorickou koordinaci a celkově jde o skvělý způsob, jak si zachovat vitalitu a mozek v kondici.

Kromě toho tvorba obrazu působí antistresově. Můžete si dopřát chvíli pro sebe, v naprostém klidu se zaměřit pouze na barvy a nechat odplout každodenní starosti. Dokončené dílo pak může zdobit vaši domácnost, nebo ho lze někomu darovat jako milou pozornost.

Vhodné obrazy pro seniory

Ideální volbou do začátku jsou jednoduché motivy. V nabídce na vás čekají například abstraktní motivy, zvířata, květiny, mandaly nebo třeba znamení zvěrokruhu. Postupem času se pak můžete dostat ke složitějším obrazům, vybrat si třeba své oblíbené místo – u nás, na Slovensku či ve světě. Možnosti jsou pestré.

Pokud toužíte po opravdu originálním obraze, můžete zvolit pro malování podle čísel vlastní foto. Profesionálové ho přemění v drobná políčka na plátně, která pak vymalujete. Výsledkem je jedinečné zvěčnění vašeho oblíbeného momentu nebo třeba portrétu vnoučete.

Tipy pro úspěšné malování

Pokud patříte mezi seniory, kteří by si rádi vyzkoušeli malování podle čísel, nabízí se několik tipů do začátku, aby vám to šlo lépe od ruky:

  • Jednoduché motivy – díky připravenému plátnu sice nemusíte být zrovna umělec, abyste vytvořili krásný obraz, ovšem správný výběr motivu vám celý proces značně usnadní. Proto je doporučováno zvolit do začátku něco jednoduchého. Postupně se pak dopracujete i ke složitějším motivům, ovšem příliš náročný začátek by vás mohl naopak odradit.
  • Buďte trpěliví a nebojte se chybovat – nestresujte se, pokud některé políčko přetáhnete. Ve výsledku se to totiž ztratí. Dopřejte si dostatek času a nezoufejte, vaše dovednosti se časem zlepší.
Originální dárek pro babičku

Kreativní činnost, jakou je například právě malování, je skvělým způsobem, jak udržet svůj mozek v kondici. Vybarvování políček je relativně jednoduché, výsledek je přitom okouzlující. Stačí tedy jen vybrat motiv, objednat sadu plátna, štětců a barev a můžete si užít tuto jedinečnou volnočasovou aktivitu.